Boeren in Overijssel kunnen zich vanaf nu inschrijven voor een nieuwe regeling die duurzaam werken beloont. Collectief Midden Overijssel is, samen met de andere twee Overijsselse collectieven, uitvoerder van dit KPI-project, waaraan ruim 1100 boeren kunnen meedoen.
Woensdag 19 maart werd het startsein gegeven voor het nieuwe project. Gedeputeerde Maurits von Martels overhandigde voor de gelegenheid een overeenkomst aan de drie samenwerkende collectieven: Collectief Midden Overijssel, Collectief Noordoost-Twente en Collectief Noordwest-Overijssel. De overhandiging vond plaats op melkveebedrijf Maatschap Brinkhuis-Nijhof in Wijhe. Melkveehouder Zwier Brinkhuis was een van de eerste boeren die zich aanmeldde en gaat nu als een van de eersten daadwerkelijk aan de slag met de regeling.
Over de regeling
Met de KPI-regeling stimuleert de provincie Overijssel boeren om duurzamer te werken. De regeling beloont melkveehouders op basis van scores in de KringloopWijzer, waarbij Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) worden gebruikt om duurzaamheidsprestaties te meten. Denk hierbij aan stikstof- en fosfaatbalans, ammoniakemissie en weidegang.
Laagdrempelige aanpak
“Niet elke deelnemer zal aan alle KPI’s kunnen voldoen”, legt projectleider Stefanie Bos uit. “We willen deelnemers wel stimuleren hun eigen bedrijfsvoering goed onder de loep te nemen en te kijken op welke punten stappen gemaakt kunnen worden richting verduurzaming van hun bedrijf. Het werken met KPI’s brengt ook als voordeel mee dat men kan gaan vergelijken binnen de eigen bedrijfsvoering, maar ook met andere collega boeren onderling.” Omdat de gekozen KPI’s vaak al worden bijgehouden, brengt deelname nauwelijks extra administratieve lasten met zich mee. Dankzij deze laagdrempelige aanpak meldden veel boeren zich al vóór de officiële start van de regeling aan.
Verschillende agrarische sectoren
Het gebruik van KPI’s is binnen de melkveehouderij al gemeengoed. De nieuwe regeling richt zich echter op de gehele agrarische sector. Ook akkerbouwers en boeren uit andere sectoren kunnen zich aanmelden. Stefanie: “Voor melkveehouders staat een complete set KPI’s klaar, maar voor andere sectoren is dat nog niet het geval. Landelijk zijn daar wel ontwikkelingen in gaande die we op de voet volgen. In Overijssel willen we samen met ondernemers uit andere branches dan de melkveehouderij kijken welke KPI’s voor hun sector geschikt zijn.”
Input en meedenken
“Daarvoor hebben we wel input van boeren nodig”, vervolgt Stefanie. “Agrariërs uit andere sectoren die meedoen, ontvangen in het eerste jaar van het project 1500 euro vergoeding. Voorwaarde hiervoor is dat men bereid is mee te denken over de ontwikkeling van sector specifieke KPI’s, en inzage te geven in de bedrijfsgegevens. Met deze informatie wordt duidelijk welke KPI’s voor hun agrarische sector van toepassing zijn. Zo hopen we voor 2026 een uniforme KPI set te ontwikkelen om boeren uit overige sectoren op te kunnen belonen.”
Enthousiaste boeren verbinden
Projectleider Stefanie Bos en voorzitter van Collectief Midden Overijssel, Henk Robben, merken dat boeren enthousiast zijn over het project. “Enerzijds omdat ze het voelen als erkenning vanuit de provincie, anderzijds omdat ze zelf de uitdaging aan willen gaan. Als collectieven proberen we enthousiaste boeren met elkaar te verbinden. Voor de drie samenwerkende collectieven geldt dat dit project een uitgelezen kans is om onze samenwerking te versterken”, aldus Stefanie.
Aanmelden voor het KPI-project
Boeren kunnen zich aanmelden via het portaal Overijssel Boert Duurzaam. Hier zal de komende tijd ook meer informatie te vinden zijn over de regeling en de bijbehorende KPI’s. Agrariërs die hun interesse al kenbaar hebben gemaakt, worden binnenkort benaderd voor verdere aanmelding.
Foto v.l.n.r: Ton Brinkhuis, Henk Robben (CMO), Maurits von Martels, Herman Nieuwe Weme (NOT), Zwier Brinkshuis, Henk Selles (NWO).