Nieuws

Hoe creëer je een biodiverse poel?

Hoe zorg je dat een poel een aantrekkelijke plek is of wordt voor kikkers en kamsalamanders, doelsoorten van het ANLb? En hoe onderhoud je zo’n poel op de juiste manier? Dit zijn vragen die aan bod kwamen tijdens de ‘Poelenbijeenkomst’ vrijdag 6 september in Wesepe.

Een groep van 16 mensen, bestaand uit deelnemers en adviseurs, gingen met dit onderwerp aan de slag onder leiding van Anton Koot van ANV Groen Salland. Anton Koot bracht de deelnemers ecologische basiskennis bij. Welke soorten vind je in een poel met goede natuurwaardes? Hoe ziet zo’n poel eruit en waar moet je aan denken qua grootte, diepte, aanplant en flauwte van het talud? Vervolgens kon de groep aanschouwen hoe groot onderhoud van een poel in zijn werk gaat. Anton gaf tekst en uitleg bij het werk van de kraanmachinist. De Poelenbijeenkomst was een samenwerking tussen ANV Groen Salland en Collectief Midden Overijssel.

Interesse zelf een poel of een ander landschapselement zoals een heg of hoogstamboomgaard aan te leggen? Of zie je wat in één van onze andere beheerpakketten zoals kruidenrijke akker(randen) of kruidenrijk grasland? Neem contact met ons secretariaat op om erachter te komen wat op jouw land de mogelijkheden zijn voor deelname aan het ANLb. De inschrijving om mee te doen met het ANLb in 2025 is geopend tot en met 24 september 2024.

Klik voor meer informatie op onderstaande afbeelding voor de presentatie van de bijeenkomst:

Publicatiedatum: 13-9-2024

Meer nieuws