Er zijn tegenwoordig steeds meer projecten die werken op basis van KPI’s, Kritische Prestatie Indicatoren. Dit zijn meetbare, objectieve indicatoren die worden gebruikt om de prestaties van een agrarische onderneming of van specifieke landbouwactiviteiten te evalueren en verbeteren. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste KPI-projecten die op dit moment een rol spelen binnen het werkgebied van Collectief Midden Overijssel.
Agrarisch Natuurlijk
• DOOR WIE? Agrarisch Natuurlijk is een landelijk project van ZuivelNL en BoerenNatuur
• VOOR WIE? Melkveehouders
• SOORT KPI’S? ‘Groene KPI’s’. Deze gaan over natuur en landschap.
• HOE WERKT HET? Deelnemers krijgen gratis advies van de collectieven en BoerenNatuur bij het kiezen van BBM beheerpakketten (Beheerpakketten Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij) die aansluiten bij hun bedrijfsvoering en het gebied, zoals kruidenrijk grasland en onderhoud van landschapselementen als heggen en solitaire bomen. Als deelnemers al soortgelijke ANLb pakketten hebben, dan tellen deze ook mee voor de score op de Groene KPI’s en hoeft de deelnemer hiervoor geen aparte BBM-pakketten af te sluiten.
• Deelnemers krijgen via een persoonlijk dashboard inzicht in hun bijdrage aan natuur en biodiversiteit.
• VERGOEDING: Naast een eenmalige vergoeding van 700 euro voor deelname van één jaar zijn verdere directe (geld)beloningen momenteel niet gegarandeerd. De resultaten van Agrarisch Natuurlijk worden gebruikt om te onderzoeken of dit in de toekomst wel mogelijk is. Boeren helpen zo dus mee aan het opzetten en laten groeien van natuur- en landschapsbeheer als een extra verdienmodel voor de toekomst.
• MEER INFORMATIE: www.zuivelnl.org/agrarisch-natuurlijk
Overijssel Boert Duurzaam
• DOOR WIE? Het KPI-project Overijssel Boert Duurzaam wordt uitgevoerd door de drie Overijsselse collectieven en gefinancierd door de provincie Overijssel.
• VOOR WIE? Boeren uit alle sectoren
• SOORT KPI’S? ‘Milieu KPI’s’ zoals stikstof- en fosfaatbalans, ammoniakemissie en weidegang.
• HOE WERKT HET? Boeren worden gestimuleerd hun eigen bedrijfsvoering goed onder de loep te nemen en stappen te zetten richting verduurzaming van hun bedrijf. Hierbij is de ondernemer zelf aan zet en bepaalt zelf welke maatregelen hij neemt om deze verduurzaming in gang te zetten
• VOOR MELKVEEHOUDERS: Voor melkveehouders staat al een complete set met KPI’s klaar. De regeling beloont melkveehouders op basis van scores in de KringloopWijzer, waarbij KPI’s worden gebruikt om duurzaamheidsprestaties te meten.
• VOOR ANDERE SECTOREN: Agrariërs uit andere sectoren ontvangen in het eerste jaar van het project 1500 euro vergoeding. Voorwaarde hiervoor is dat zij bereid zijn mee te denken over de ontwikkeling van sectorspecifieke KPI’s en inzage te geven in hun bedrijfsgegevens. Met deze informatie hopen we voor 2026 een uniforme KPI set te ontwikkelen om boeren uit overige sectoren op te kunnen belonen.
• MEER INFORMATIE: Aanmelden kan via overijsselboertduurzaam.nl
BoerenKPI
Het BoerenKPI project (ook wel KPI-K, Kritische Prestatie Indicatoren voor Kringlooplandbouw) is een landelijk onderzoeksproject dat onderzoekt of en hoe KPI’s als landelijk raamwerk kunnen dienen. Het project ontwikkelt en test een basisset van indicatoren die inzetbaar is voor meerdere duurzaamheidsdoelen en sectoren in diverse regio’s. Wageningen University & Research, het Louis Bolk Instituut en Boerenverstand bouwen, met financiering vanuit LVVN, aan een systeem om de voortgang in duurzame landbouw op het boerenbedrijf te kunnen monitoren. Het wordt daardoor mogelijk om boeren die vooruitgang boeken te belonen. In pilotgebieden wordt een integrale set KPI’s getest in de praktijk. Bij het project worden onder meer ervaringen uit de BBM-projecten en duurzaamheidsschema’s in de zuivelketen gebruikt. De websites hieronder bundelen beschikbare informatie over KPI’s en tonen onder meer een kaart met alle landelijke pilots, waaronder die in Overijssel.
• MEER INFORMATIE: www.boerenkpi.nl en https://wiki.groenkennisnet.nl/space/kpikll