Zijn akkers en weilanden worden afgebakend door houtwallen en eeuwenoude bossen en dwars door zijn land meandert de Azelerbeek. Landgoed Twickel is het decor waarin melkveehouder Gerrit Dubbelink als vierde generatie van zijn familie boert. Gerrit vertelt waarom zijn bedrijf is aangesloten bij Collectief Midden Overijssel.
Gerrit Dubbelink doet bij het collectief mee met extensief beweid grasland, botanisch grasland en bodemverbetering op grasland met vaste mest. Al tien jaar lang voert Gerrit dit natuurbeheer uit op 10 procent van zijn areaal van 75 hectare. De natuurwaarden zijn daar steeds beter geworden. ,,De grond op het botanische grasland doet het heel goed”, vertelt Gerrit. ,,De kruiden staan hoog en er bloeit veel. Ik ga ervan uit dat daar veel reeën, hazen en konijnen zijn geboren die we hier zien rondlopen. Ook zitten er veel insecten, deels aangetrokken door de vaste mest. Langs de beek hebben we kruidenrijke stroken van zes/zeven meter breed die we niet of matig bemesten. Daar wemelt het van de libellen.”
Vanzelfsprekend
Voor Gerrit is zorgen voor natuur en landschap vanzelfsprekend. ,,Vóór het maaien verplaatsen we met handenvol gras de reekalven. Ook beschermen we de weidevogels op ons hele land. In het maisland zetten we de nesten af met paaltjes. Die grond valt niet onder het beheer, maar we vinden dat gewoon leuk om te doen”, zegt Gerrit. ,,In het voorjaar de kleine kieviten zien rondrennen, geeft veel plezier. Dan weet je waar je het voor doet. Mijn zoon, die meewerkt in het bedrijf, is ook fanatiek op de weidevogels. Die heeft daar net als ik gevoel voor. Je draagt als boer gewoon bij aan de zorg voor je omgeving. Dat spreekt voor ons voor zich!”
De natuur zijn gang laten gaan
Om vervolgens te benadrukken: ,,Verder ben ik wel gewoon een vol gas boer hoor! Ik houd er niet van als alles aangewezen wordt als natuur. Alles onder beheer bij het collectief is geen optie. Dan lever je teveel in op voer en melkproductie. Als boer doe je je best om het landschap in stand te houden. Maar voor de rest moet je de natuur zijn gang laten gaan. Of je door je beheer nu wel of niet die ene specifieke dier- of plantensoort op je bedrijf krijgt, dat heb je niet altijd zelf in de hand. De natuur gaat nu eenmaal zijn eigen gang en laat zich niet dwingen. In Nederland is het landschap erg versnipperd. Dat heeft veel invloed en daar kun je als boer weinig aan doen.”
Korte lijntjes en laarzen in de modder
,,Het collectief is voor mij een belangrijke partner als het gaat om agrarisch natuurbeheer. De mensen van Collectief Midden Overijssel staan met hun laarzen in de modder. Ze snappen het systeem en de omgeving waarin we boeren. De lijntjes zijn kort en ze zijn altijd bereid te helpen en mee te denken hoe natuurbeheer op jouw specifieke bedrijf het beste past. Dat werkt heel prettig. Ik zou boeren die twijfelen, adviseren uit te proberen hoe het is om deel te zijn van het collectief. Als aan het eind van de beheerperiode van zes jaar blijkt dat het niet bij je past, dan kun je er gewoon weer uitstappen!”, aldus Gerrit.