Nieuws

Samenwerking voor één loket; de stand van zaken

De drie agrarische collectieven en de Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijsel hebben 22 mei een samenwerkingsovereenkomst getekend. Onze groeiambitie is: Samen in één loket in Overijssel, Groene en Blauwe diensten, Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb), KPI’s, eco-systeemdiensten en sociaal economische begeleiding beschikbaar stellen.

Kort samengevat: Het realiseren van één telefoonnummer waar elke grondgebruiker in Overijssel naar toe kan bellen met de vraag: “Wat moet of kan ik doen?” en dat zij of hij dan een antwoord krijgt of de begeleiding naar het passende antwoord.

Met medewerking van de provincie, LNV en bij voorkeur ook de waterschappen en gemeenten willen wij een loket en uitvoeringsorganisatie ontwikkelen die ook aanvullende opdrachten kan uitvoeren ten behoeve van natuurinclusieve landbouw en het landschap in Overijssel én ter ondersteuning van de grondgebruikers.

Langjarig beheer

Bij aanvullende opdrachten kunnen we denken aan alle initiatieven van overheden die het langjarig beheer van natuur en landschap bevorderen. Daarbij kan het gaan om ecosysteemdiensten in de PPLG, KPI’s, aan groenblauwe dooradering en aan sociaaleconomische ondersteuning voor agrariërs. Maar ook initiatieven van particulieren en bedrijven kunnen passen in het ene loket en de bijbehorende uitvoering.

Lokaal en regionaal

Regionale verankering is cruciaal. De betrokkenheid vanuit de regio is een toegevoegde waarde. De lokale en regionale organisaties die op dit terrein werkzaam zijn, willen we in nauwe verbondenheid behouden. Dat kan op basis van de deelgebieden zoals genoemd in het PPLG, maar ook door aansluiting van regionale initiatieven zoals Salland Loont, Twente bloeit, etc. Met een provincie brede uitvoeringsorganisatie de regionale verankering faciliteren. Provinciaal wat kan, regionaal wat moet.

Publicatiedatum: 17 juli 2024

Meer nieuws